EchoLink Képekkel
Néhány időjárási adat...Fejlesztés alatt!

Bemutatkozik az EchoLink
Az EchoLink® szoftver segítségével az érvényes adóengedéllyel rendelkezõ amatõr rádió állomások kommunikálni tudnak egymással, a kizárólag rádióamatõr célokra kiépített EchoLink hálózaton keresztül, a voice-over-IP (VoIP) technológia segítségével. A program használatával az egyes rádió állomások a világ minden pontjáról képesek egymással, vagy átjátszó állomásokkal kapcsolatot létesíteni. Jelenleg a hálózatban több mint 146,000 regisztrált felhasználó található, a világ több mint 152 országából!

 

A program Microsoft™ Windows® operációs rendszeren fut. Szabadon letölthetõ innen.

 

További információkkal az EchoLink-rõl valamint VoIP alkalmazásokról az ARRL web oldalán található angol nyelvű ismertetõ.
A jelenleg felcsatlakozott állomásokról itt található mindig naprakész információ.


Hogyan és mikor kezdtük... (ismerkedésünk az EchoLink hálózattal....)

Az EchoLink hálózattal elõször 2002 nyarán volt alkalmunk megismerkedni. Orlandoi látogatásom során egy helybéli amatõr barátom K2WO George hívta fel a figyelmem arra, hogy nemrég indult egy hálózat ami már számos nemzetközi átjátszóval és felhasználóval rendelkezik.

Még aznap elküldtem a pontos adatokat (www cím...megnevezés...) HA5CD Csabának, aki a sikeres installációt követõen, legnagyobb csodálkozásomra, egyszer csak bejelentkezett és hívott az egyik legismertebb orlandoi átjátszón.
Meglepõdésembõl felocsúdva rögtön létre is jött az elsõ sikeres QSO. Nálam mindössze egy fél wattos teljesítménnyel dolgozó Yaesu
VX-1R típusú kis kézi rádió volt.
Az összeköttetést követõen számos orlandoi és környékbeli állomás hívott rám a helyi átjátszón keresztül. Nem gyõzték egymásnak adni a mikrofont. Mindenki szeretett volna velem beszélni, volt aki már járt Magyarországon, illetve olyan is akinek a nagyszülei magyarok voltak.


A következõ hetekben az Echolink hálózatnak és az amerikai amatõr társak türelmének is köszönhetõen, Csabával tartani tudtuk a kapcsolatot. Kis problémát csak az idõeltolódás jelentett. Ami nekem kényelmes délután, az Csabának itthon késõ éjszaka volt...

Ezek az élmények és tapasztalatok indítottak el mindkettõnket azon az úton amely a HG5RUG átjátszó állomás létrehozásához illetve az EchoLink hálózat üzembe helyezéséhez vezetett. Innen a HG5RUG hívójel kialakítása is RUG, "G" mert gateway.

A felhasználók 2002 októberi állapot szerinti listája illetve egy ismertetõ a rendszerrõl az alábbi file-ban tekinthetõ meg.


Amateur radio internet gateway.pdf (46. és 47. oldal)


Ekkor még csak 15 regisztrált magyar felhasználó volt.
Csaba harmadikként, én negyedikként regisztráltam magam a magyar felhasználók közül.

Reméljük mindenki akit érdekel, örömét leli majd a rendszer használatában.

HA5CBW Szilárd

Néhány szó az Echolink szoftver béállításáról... (a telepítés és beállítás során esetlegesen felmerülõ kérdésekre az alábbiak nyújtanak választ)

Az Echolink (v 2.0.908) szoftver, felhasználó üzemmódú alapvető beállításai a letöltés, installálás és a sikeres hívójelazonosítási folyamat után, a kezdeti és egyben a legfontosabb lépések:

- a "Tools" legördülő menüben válasszuk ki a "Setup…" menüpontot.

Az ekkor megjelenő "System Setup" nevű ablakban válasszuk a "My station" fület és jelöljük be a "Single-User" módot. Majd írjuk be a hívójelünket, a jelszót, a keresztnevünket, a helységnevet és végül a programletöltéskor használt email címünket.

- Most lépjünk át a "Servers" fülre. Ha gépünk egy Proxy szerver mögött foglal helyet akkor és csak akkor töltsük ki az internet eléréshez szükséges adatokat. Ha telefonmodemes internet hozzáférésünk van és szeretnénk, hogy a program az elindításakor automatikusan tárcsázza a szolgáltatót, pipáljuk ki az "Automatically Dial Connection:" jelölő négyzetet. Az ekkor aktívvá vált legördülő menüben válasszuk ki a telefonos kapcsolatunk nevét és a pénztárcánk kímélése végett jelöljük be a "Disconnect on exit" négyzetet. Ekkor, ha kilépünk a programból, automatikusan bont a telefonos kapcsolatunk is.

- Lépjünk a "Timing" fülre. A helyes beállítással sok kellemetlenségtől szabadítjuk meg magunkat!
Zárójelben az ajánlott értékek.

"Connect attempt:" (30) - meghatározza, hogy az állomás kiválasztása után hány másodpercig várjon a program a kapcsolat felépülésére. (helyesen működő rendszer esetén a megadott érték tőredéke alatt felépül a kapcsolat)

"Transmit time limit:" (240) - beállíthatjuk a maximális adási időnket. Amennyiben már csak 20mp adásidőnk van hátra, a kivezérlésmérő mellett megjelenik a visszaszámlálás egy hangjelzés kíséretében.

"Receive time limit:" (0) - itt azt állíthatjuk be, hogy az ellenállomást milyen hosszú ideig veheti a gépünk. Az idő elérkeztével a gépünk bontja az echolinkes kapcsolatot. "0" = végtelen.

"Inactivity timeout:" (600) - meghatározza, egy általunk létesített kapcsolat során meddig maradhatunk tétlenek, megfigyelők. Az idő letelte után a kapcsolat bomlik. "0" = végtelen.

"Receive hang time:" (1200) - a millisecundum-ban megadott értékkel meghatározhatjuk, hogy az ellenállomás adásának befejezése után még mekkora idejig maradjon a program vételen. Ezzel kiküszöbölhetjük a rövid idejig tartó adáskimaradás (pl.: "vonalhiba") okozta vételreváltást.

- "Audio" fül. Az itteni beállítások általában "gyári" állapotban megfelelőek. Az esetben azonban mikor egy régebbi, mély tónusú mikrofont használunk, a "Mic Type" legördülő ablakban válasszuk a "General-Purpose Mic" típust. Ekkor a program magas és középkiemelést alkalmaz. Egyes esetekben, mikor adásrakapcsoláskor a hangkártyára vonatkozó "megnyitási" hibaüzenetet kapunk, pipáljuk ki az "Open in Full Duplex" jelölőnégyzetet. A "Network Buffering" szabályzót akkor vegyük nagyobb értékre, ha lassú, pl.: telefonos modem internet kapcsolattal rendelkezünk. Ekkor viszont a program nagyobb késéssel kezdi megszólaltatni az ellenállomás hangját. Abban az esetben mikor régebbi, lassúbb számítógépen dolgozunk a "PC Buffering" értéket emeljük magasabbra. Így ellensúlyozhatjuk a lassúbb gép és gyakoribb winchester kezelés okozta időveszteségeket.

További beállítások: - a "Tools" legördülő menüben válasszuk ki most a "Preferences…" menüpontot.

A "List" fül alatt különösebb teendőnk az alapvető beállításokat tekintve nincs. A hívójellista frissítési idejét (max 200sec gyakoriság) és a program megjelenését alakíthatjuk ki saját szájunk íze szerint.

- a "Connections" fül lehetőségei között elsőként az általunk használni kívánt konferencia beállításokat adhatjuk meg. az "Allow multi-conferencing" jelölő négyzet kipipálásakor megengedjük, hogy a mi konferenciabeszélgetésükhöz csatlakozzon egy másik állomás aki szintén egy konferenciabeszélgetést "hoz magával".

A következő két mezőben megadhatjuk, hogy kapcsolat nélküli (Free) és kapcsolódott (Busy) állapotunk esetén az Echolink listában milyen szöveg jelenjen meg a hívójelünk mellett. Pl.: "Budapest, Hungary" és "In conference".
Ha kipipáljuk a "Show name of connected conference" jelölő négyzetet, a listában megjelenik a partnerünk hívójele. Pl.: "In conference (HG5RUG-R)"

A "PTT Control..." nyomógombot megnyomva megadtatjuk, hogy az alapesetben szereplő "Space Bar"-t mint PTT-t milyen másik billentyű gombra cserélhetjük fel. Ha például kiválasztjuk a "Left Ctrl Key"-t (notebook) vagy a "Num Pad Enter"-t (asztali számítógép) akkor a továbbiakban ez lesz a PTT-nk és aktivizálódik a "System-Wide" jelölő négyzet.
Ennek a kipipálása nagy segítség lehet, mikor QSO közben esetleg más ablakot is meg kell nyitnunk, mert az említett gombokat PTT-ként használva bármikor adásra kapcsolhatunk, míg a "Space Bar"-nál nem.
A "Middle Mouse Button" választásával az egerünk középső gombjához (esetleg görgőjéhez) is rendelhetünk PTT funkciót.

Az "Edit..." gomb megnyomásának segítségével megírhatjuk az "info.txt" nevű file-unkat, ami kapcsolatfelvétel esetén gyors tájékoztatást ad partnerünknek az állomásunk jellemzőitől. (hívójel, név, QTH, email cím stb.)
Igyekezzünk rövidek és pontosak lenni!

- A "Security" fül alatt kiválaszthatjuk azon állomáscsoportokat, akiket engedünk a gépünkre kapcsolódni. A további paraméterek "gyári" beállításai általában megfelelőek, nem tartoznak az alapvetően beállítandó paraméterek közé.Hangerőbeállítások: - a "Tools" legördülő menüben válasszuk ki az "Adjust Volume"-on keresztül a "Playback..." menüpontot. Itt állíthatjuk be a hangszórónk hangerejét. A megnyíló, lejátszó "keverőpultban" a mikrofon tolópotencióméter alatt legyen kipipálva az "Elnémítás" jelölő négyzet. Ellenkező esetben magasabb hangerőnél összegerjed az audiórendszerünk.

FONTOS ! - most a "Tools" legördülő menüben válasszuk ki az "Adjust Volume"-on keresztül a "Recording..." menüpontot. A megnyíló felvételi "keverőpult" "Beállítások" menüpontjában pipáljuk ki a "Speciális szabályzók" sort. Ekkor a mikrofon potencióméter alatt megjelenik egy "Speciális" nevű nyomógomb. Ezt nyomjuk meg és pipáljuk ki a "mikrofon erősítés" nevű jelölő négyzetet. Ez akkor segíthet igazán sokat, ha a partnereink alig hallanak bennünket, kicsi a modulációnk, halk az adásunk.

Az "Index View"-ban válasszuk ki az Echolink tesztszerverét ( *ECHOTEST* ), saját adásunkat visszahallgatva ellenőrizzük le beállításainkat.

Ezek után a programunk használatra kész, jöhetnek az esetleges tűzfalbeállítások.

Tűzfalbeállítások:

Igen gyakori esetben a program, installálás és az alapvető beállítások után gond nélkül felcsatlakozik egy másik állomásra, hallható is a partnerünk, vagy a pl.: átjátszó forgalma, de nem tudunk adásra kapcsolni. Ennek az oka, hogy a tűzfalunkon, legyen az például az XP (SP2) saját tűzfala vagy egy tűzfalprogramon például Symantec Client Firewall vagy a router belső tűzfala vagy akár mindhármon egyszerre, nem állítottuk be, nem nyitottuk meg a megfelelő portokat. ( 5198 UDP, 5199 UDP, 5200 TCP ) Az Echolink csoport az alábbi webcímen tájékoztat bennünket:

http://www.echolink.org/firewall_solutions.htm


XP (SP2) saját tűzfal beállítása:

Az echolink program első indításakor a tűzfal rákérdez, hogy engedje-e felcsatlakozni programunkat az internetre. Ha a "Tilalom feloldása" nyomógombot választjuk, akkor ezzel már kész is vagyunk. Ha ezt valamilyen okból elmulasztottuk, a vezérlőpultban klikkeljünk kettőt a "Windows tűzfal" ikonra.
Ezt követően válasszuk a "Kivételek" fület és a "Program hozzáadása..." nyomógombot. A következő ablakban a gépre installált programok listájából válasszuk ki az "Echolink"-et. Ok -ok és a beállítást befejeztük.

Tűzfalprogram beállítása:

A sokféle tűzfalprogram miatt itt, a teljesség igénye nélkül a Symantec Client Firewall beállítását tárgyaljuk. Az analógia minden programnál hasonló. A Client Firewall, Internet Access Control menüpontjában válasszuk az "Add" nyomógombot, hogy a listába felvehessük az Echolink programunkat. (Általános keresési útvonal: " C:\Program Files\K1RFD\Echolink\Echolink.exe "
Ha a programot kiválasztottuk, az bekerült a listába, Több teendőnk nincs.

Router tűzfal beállítása:
(esetünkben SMC 7004ABR)

Ehhez a művelethez ismernünk kell a routerünk setupolási lehetőségeit !!! ( ÓVATOSAN ! ) A login név, jelszó használata után routerünk menüjében válasszuk (általában) a "NAT" menüpont alatti "Virtual Server" beállítási lehetőséget.
Most adjuk meg gépünk IP címét, melyet megtudhatunk, ha gépünkön parancssori ablakot választva (fekete ablak) beírjuk az " ipconfig " parancsot. (általában 192.168.xxx.xxx).
Ezután adjuk meg a port típusát = UDP, majd kétszer a port számát = 5198, pipáljuk ki az "Enable" négyzetet és nyomjuk meg az "Add" gombot.
A következő sorban ugyanígy járjunk el, azonban a portszám 5199.
A harmadik sor is hasonló procedúrát igényel, de itt a port típusa = TCP, száma pedig 5200.
Ezzel minden alapvető és fontos beállítást elvégeztünk.


A program használatához sok sikert kívánunk.

HA5CD Csaba


E-mail: info@hg5rug.hu